Μ. Συντυχάκης: Απαράδεκτο ότι μένουν για μέρες χωρίς νερό συνοικίες του Ηρακλείου

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τις πολυήμερες διακοπές νερού στο Ηράκλειο:

Με αφορμή τις πολυήμερες διακοπές υδροδότησης σε νότιες συνοικίες του Ηρακλείου, και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υπψήφιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απαράδεκτο ότι μένουν για μέρες χωρίς νερό συνοικίες του Ηρακλείου, σε Άγιο Ιωάννη, Κνωσσό, Βλυχία, Φορτέτσα, Ατσαλένιο, Μασταμπά κ.α., σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ λόγω επισκευών των αγωγών, που τροφοδοτούν ένα απαρχαιωμένο δίκτυο, όπως παραδέχτηκε. Για τον λαό των νοτίων συνοικιών της πόλης και νότιων κοινοτήτων του δήμου, πρόκειται για κανονικότητα τελευταία, αφού περισσότερες είναι οι μέρες που δεν έχουν νερό παρά αυτές που έχουν, με “τυχερούς” όσους διαθέτουν μεγάλες δεξαμενές!

Είναι πρόκληση τον 21ο αιώνα να μένουν Ιούνιο μήνα χιλιάδες νοικοκυριά, μαγαζιά, υπηρεσίες χωρίς νερό για μέρες, άνθρωποι του μεροκάματου, οικογένειες με παιδιά, γέροντες και αρρώστους, ενώ ο λαός ακριβοπληρώνει τη ΔΕΥΑΗ, που εγκαθιστά νέα ρολόγια για αποτελεσματικότερο χαράτσωμα και διακοπή σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ το νερό που πληρώνει ο λαός δεν είναι καν πόσιμο, οπότε τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με το κόστος του εμφιαλωμένου νερού, ενώ δεν λείπει σταγόνα στα μεγάλα ξενοδοχεία με τεράστια κατανάλωση στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν για χλιδάτες πισίνες, κήπους και κατασπατάληση νερού!Ως ΚΚΕ, ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η υδροδότηση. Αναδείξαμε τις ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων, που βάζουν τον εκσυγχρονισμό, την κατασκευή και συντήρηση κρίσιμων έργων υποδομής και αναγκαίων συνοδών έργων στις μεγάλες επενδύσεις που προκρίνει το κεφάλαιο, όπως ο ΒΟΑΚ ή το αεροδρόμιο Καστελλίου, στο ζύγι κόστους-οφέλους.

Αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού της ΕΕ, που όχι μόνο δεν θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την πρόσβαση σε νερό κάθε ανθρώπου ως κοινωνικό αγαθό, μα το αντιμετωπίζει ως πανάκριβο εμπόρευμα, και ως κόστος την κατασκευή και συντήρηση αναγκαίων υποδομών, τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Μεγάλες ευθύνες έχουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που ενώ υποκριτικά μιλούν για “νερό δημόσιο αγαθό”, στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική αυτή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είτε στην ευρωβουλή, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης, του υπερμνημονίου που αποτελεί κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων.

Πρόσφατα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση για το νερό στη Φορτέτσα, όπου δεσμεύτηκε ότι αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα προτάξει στην επόμενη βουλή, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα για τις συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης. Τα κόμματα που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν στην κάλπη της Κυριακής και στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου! Η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να βρουν απέναντί τους ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη βουλή, στήριγμα του λαού στις μάχες που έχει μπροστά του.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί